Bush Candy

Vad är Biltong?

Vad är Biltong?

Biltong är kött som har kryddats och marinerats för att sedan lufttorka. Det serveras i skivor eller i bitar av olika tjocklek. Smakerna kan göras i oändliga variationer. Biltong kan göras av olika slags djur. Nötkött och vilt är de vanligaste. Som viltkött i Sydafrika räknas tex impala, kudu, gnu och struts. I sverige kan vi räkna in älg, rådjur och vildsvin. Vi på Bush Candy använder oss endast av nötkött i dagsläget. Många förväxlar biltong med det amerikanska beef jerkey men de har flera olika egenskaper som tex egna unika ingredienser och process för framställning.

Historien om Biltong

Sydafrikanerna har konserverat kött i en eller annan form i tusentals år. Utan kyl och frys var det viktigt att kunna bevara köttet en längre tid utan att det förstördes. Ursprungsjägarna lade in köttet i salt och hängde sedan upp det i träden för att torka. På 1700 talet antog nybyggare från Europa denna traditionella metod för att konservera köttet men de tillade vinäger och salpeter (kaliumnitrat) till torkningssprocessen. Syftet med det var för att döda bakterier i köttet, vilket minskar risken för sjukdom.

På 1900-talet lämnade de holländska bönderna, så kallade Voortrekkers sina gårdar i Cape, för att undkomma den brittisk-regerande Cape kolonin. De behövde lätta och hållbara livsmedel att ta med sig på deras migration mot norr, som blev känd som den stora Trek. Charkuterier var den idealiska lösningen, och de flesta källor hänvisar till Voortrekkers som fulländade konsten att göra biltong, och därigenom skapade den snack som vi känner den idag.

Hur görs Biltong?

Processen för att göra biltong idag är mycket lik den som användes av Voortrekkers – om än med några moderniseringar. Det första och viktigaste steget är att välja en köttbit av god kvalitet. Vanligtvis för nötkött används ytterlår eller innanlår. Köttet skärs i långa skivor som kryddas och marineras i bland annat vinäger. Den traditionella kryddblandningen består oftast av salt, koriander, svartpeppar och lite socker. Efter marinering hängs köttbitarna upp på tork på en väl ventilerad plats eller i ett specialbyggt torkskåp där det är lättare att ha kontroll över temperatur och luftfuktighet. Sen är det bara att vänta ett par dagar tills köttet har uppnått den önskade kvalitén.

Hälsofördelar med Biltong

Förutom att vara en viktig del av den sydafrikanska kulturen är biltong ett hälsosammare alternativ till mer vanliga snacks som chips och dip. Det är en utmärkt källa till protein, med ca 53g per 100-gram. Samtidigt som den innehåller väldigt få kalorier och lite fett. Detta gör det till ett idealiskt snack efter tex ett träningspass. Processen att torka köttet istället för att tillaga det innebär att köttet bibehåller de flesta av sina näringsämnen, inklusive viktiga mineraler som järn, zink och magnesium. Produkten är glutenfri. Biltong har lång hållbarhet och är lätt att ta med sig vilket passar ute på vandring tex. Biltong passar dig som följer Paleo eller Keto-diet. Största fördelen är såklart att det är riktigt gott och du kan njuta av det med gott samvete.